Földrengés

Forrás: http://www.ticotimes.net/wp-content/
uploads/2017/11/171113EarthQuakeSuper.jpg
Tegnapelőtt földrengés rázta meg a környéket. Még sosem éltem át korábban földrengést. Talán gyerek koromban egyszer a Balatonon, de inkább elmesélésből tudok róla. Élményem, emlékem nincs ezzel kapcsolatosan.

6.8 erősségű volt, kb 50 km-re innen, 10 km mély epicentrummal. Szerencsére nem tartott sokáig, de annál ijesztőbb volt. Évente 110 ilyen erősségű földrengés van világszerte. Itt meg tudjátok nézni a legutóbbi földrengéseket és azt is, hogy melyik volt ezen a héten, évben stb. a legnagyobb.

Morajlás hallatszott. Mennydörgésre emlékeztető. Olyanokra, amik hosszan és határozottan rázzák az épület ablakait.Mint amikor a mennydörgés elég közel van, de a villám nem a közvetlen közelben csapott be. Tudod, hogy közelít a vihar, de még nincs itt. (Pár napja egy viharban a villámok 1 km-es körzeten belül csaptak be, és hatalmas, robbanásszerű dörgések rázták meg a környéket.)
Aztán a "dörgés" elkezdte rázni a házat. A földön feküdtem, gyerekek a másik szobában az ágyban voltak. A mennydörgésszerű hangot elkezdte kísérni az épület rázkódása. Mintha valami óriás rázta volna meg az egész házat. Ijesztő érzés. A falak után a föld is rázkódott alattunk. Szerencsére más nem történt nálunk.
Semmi nem esett le a falakról (Esparzában, ahol vagyunk volt olyan, akinél a falról leestek a festmények és a díszek.), nem borultak fel a bútorok, csillár nincs, így az sem mozgott, mint ahogy ebben a videóban. "Csak" minket rázott a föld. Nem tudnám megmondani mennyi ideig tartott. Kb 20-30 másodperc lehetett talán.

A rengés után kimentünk a házból, biztos, ami biztos. A szomszédokat szemmel láthatóan nem nagyon zavarta a dolog, mert rajtunk kívül semmi különleges mozgás nem volt. Az egyik szomszédnál épp valamilyen összejövetel volt, de ott sem volt semmi különleges mozgás. A környék nyugodt volt, mi nem annyira.

Olvastam régebben, hogy mit kell tenni fölrengés esetén. Elbújni masszív asztal alá, vagy ajtófélfa alá, a ház legstabilabb pontját megkeresve. Ezt egy olyan házban, ahol a dohányzóasztal a legnagyobb asztal és fogalmam sincs melyik a legerősebb pontja, elég nehéz megtenni. Körben ablakok, a belső falak pedig nem érnek a plafonig. A tető pedig hullámlemezekből van összerakva. És igazából fel sem voltam rá készülve, hogy egy földrengésnek reális esélye van errefelé. Azóta utánaolvastunk a tennivalóknak. Fentieken kívül érdemes az ablakokat is elkerülni, mert az épület mozgása következtében keletkező feszültség "berobbanthatja" az ablaktáblákat.

Mivel elcsitult a mozgás, és semmit nem éreztünk, visszamentünk a házba. Pár perccel később egy újabb, immár kisebb rengés követte az elsőt. Ez szintén elérte a számunkra ijesztő mértéket. Ez már "csak" 5.1 volt az erősségét tekintve. Ismét rázkódott a talaj és morajlott a környék. (A mért erősség az epicentumra vonatkozik, gondolom nálunk kisebb erősségű volt a rengés.)

A legfélelmetesebb az egészben az, hogy a földrengés ellen semmit nem tehetsz. Nem lehet tudni,  hogy mikor lesz egy újabb. Nem tudhatod mekkora. Éppen hol leszel, amikor mozog a föld alattad. Csak remélheted, hogy a legjobb helyen vagy és nem lesz semmi gond. Csak állsz, ráz a föld és semmit, de semmit nem tudsz tenni ellene. Csak várni a végét.

Egy hónapja vagyunk itt, szerencsére eddig nem éreztünk földrengést. Felkészülni persze lehetett volna rá. De leginkább csak arra, hogy mit kell tenni földrengés esetén. Nagyon rémisztő érzés, amikor a föld, amire általában számíthatsz, hogy stabilan áll alattad, egyszer csak másképp viselkedik, mint ahogy várod. Érezni lehet, hogy mennyire kicsik vagyunk és mennyire a világ játékszerei vagyunk. A természet azt tesz velünk, amit csak akar, nem igazán tudjuk felvenni vele a harcot.
(És persze most biztos van, aki arra gondol, hogy minek jöttünk ide, mert vannak olyan helyek a világban, ahol ez mind elkerülhető. De a természet erejének mindenhol ki vagyunk téve. Legyen az egy vihar, villámlás, tornádó, felhőszakadás és ki tudja még mi, ami bárhol előfordulhat. Leginkább váratlanul. És tudom, hogy vannak helyek, ahol gyakrabban fordul elő ilyesmi, máshol kevésbé. Magyarország azt hiszem ilyen szempontból alapvetően elég szerencsés helyen van.)

A természet elsöprő erejét éreztem akkor is, amikor először léptem az óceán vizébe. Ha az magával ragad, semmit nem tudsz tenni ellene. De ha csak állsz a vízben, már akkor is érzed a hullámok erőteljes sodrását. De ezt majd egy másik történetben írom le.

A földrengés következtében az epicentrumhoz közeli területen egy kisebb földcsuszamlás történt és egy ház omlott összeomlott. Három ember szívinfarktusban meghalt, feltehetően közvetve a földrengés számlájára írható a haláluk. Errefelé nem olvastunk komolyabb következményekről.

Éjszaka megbeszéltük a gyerekekkel, hogy miért és hogyan keletkezik földrengés. Hol fordul elő gyakrabban és hol ritkábban. Ma pedig megnéztük a térképen, hogy milyen kőzetlemezek vannak, melyik milyen irányba mozdul el. Közben találtunk egy játékot, ahol a kőzetlemezek nevét és helyét lehet megtanulni, bár inkább gyakorolni. Illetve utánaolvastunk, hogy Richter-skála szerint hogyan osztályozzák a rengéseket. Ma pedig  megbeszéltük, hogy utórengések akár egy hétig is előfordulhatnak. (Reméljük ezek kisebbek lesznek. Éjjel volt alattunk egy 4-es erősségű rengés, de nem éreztük. Vagy "kicsi" volt hozzá, vagy jól aludtunk.)



x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Ha érdekel a folytatás, kérhetsz értesítést az új bejegyzésekről e-mailben. Ehhez iratkozz fel e-mail értesítésre. Kattints a lap tetején lévő feliratkozás gombra, írd be az e-mail címed és az ellenőrzőkódot. Ezután nézd meg a postafiókodat, majd kattints a levélben levő linkre és kész. (Nekem mindez angolul jelenik meg, ezért írtam az útmutatót.)

Megjegyzések