Karácsonyi hangulat (?)

Közeleg a karácsony. A készülődés legtöbbször (sajnos) már novemberben elkezdődik. A városok, de elsősorban az üzletek elkezdik karácsonyi pompába öltöztetni a kirakataikat (egyúttal elárasztanak a vegyél! - akár hitelre is -, mert a karácsony ajándék nélkül semmit sem ér kampányaikkal). Karácsonyi fénybe borulnak az utcák, apró izzók százai teszik varázslatossá az épületeket és a fákat. Majd decemberben megnyitnak a hangulatos, kisebb-nagyobb karácsonyi vásárok, ahol végigsétálva mindenféle apró szépséget láthat -és vehet - az ember, majd a hidegben elfogyaszthat egy pohár forró italt vagy épp egy adag sült gesztenyét egy meleget adó hordótűzhely közelében. Mindehhez idilli háttérként szolgál a hó, a felállított karácsonyfák és a tűzhöz kuporodó, melegedni vágyó emberek.
Aztán ahogy egyre közeleg az ünnep, egyre több fényfüzértől szikrázó otthon is csatlakozik a karácsonyi díszlethez, végül december 24-én eljön a perc, amikor bekukucskálva egy-egy ház ablakán feltűnnek a karácsonyfák szikrázó fényei is.


  

A karácsonyi készülődés Costa Ricán is már novemberben elkezdődött. A házak teraszán egyre több helyen láthatunk karácsonyfákat. Mivel a fenyő nem különösebben elterjedt fafajta errefelé - bár számomra meglepő módon nem is számít egzotikumnak-,  műanyag karácsonyfákat állítanak az emberek a teraszon. Ezt a szokásos módon feldíszítik, majd világítást is kapnak a fák illetve a terasz.

A karácsonyfák mellett megjelennek a Mikulások, a hóemberek és a hópelyhek is díszletként. Számomra nagyon vicces, hogy olyan emberek tesznek kivilágított hópelyheket és hóembereket a teraszukra, akik -az amerikai filmektől eltekintve- még életükben nem láttak havat.

Mikulás a teraszon

Decemberben csatlakozott a készülődéshez a város is. A főtéren világító, műanyag fák kerültek felállításra, készülnek karácsonyi műsorok, az ehhez felállított színpad közelében pedig a város szabályos kúpra emlékeztető karácsonyfája nyújtózik az ég felé.

Esparza főtere az egyik karácsonyi műanyag fával


És érdekességképpen egy kirakat így karácsony táján :)

Karácsony környéki kirakat

Karácsonyi műsorok tarkítják az ünnepi készülődést. Ezekről többnyire lemaradunk. Ennek az egyik oka, hogy van olyan, amire el sem indulunk, mert közel 3/4 órás sétára van tőlünk a belváros, hegynek fel és hegyről le útvonalon, amihez nem mindig van kedvünk. Emellett a karácsonyi programfüzetből nem igazán derül ki számunkra, hogy pontosan milyen eseményt takar az adott program.
A másik oka pedig a feltehetően "latinos" kezdés. Erről egyelőre inkább csak olvastam, de lehet, hogy nem alaptalanul. Ez a következőt jelenti: még egyetlen karácsonyi rendezvényt sem késtünk le, pedig van olyan, amire igencsak későn indultunk el.   Egyszerűen nem tudunk elég későn odaérni. Nemrég 15 percet késtünk a "Navidad a la tica", azaz Karácsony tica módra - a ticák a Costa Rica-i nők- előadás meghirdetett kezdési időpontjáról, délután 4 óráról. A kését követő negyedórányi várakozás után megkérdeztük a szervezőket, hogy  mikor kezdenek. Mondták, hogy 2 perc múlva. Annyit már várunk, ha már eddig is tettük - gondoltuk. További 15 perc várakozást követően elhatároztuk, hogy ha 5-ig nem kezdődik el a műsor, akkor elmegyünk. Végül 5: 02-kor elkezdődött a show, ahol  hamar kiderült, hogy ez egy színdarab, ahol fekete háttér előtt fekete ruhás színészek játszanak, és az a lényeg, amit mondanak. Szerény spanyoltudásunkat figyelembe véve inkább továbbálltunk, mert volt más dolgunk is. Másfél óra múlva, amikor ismét arra jártunk, még mindig tartott az előadás, a spanyolul tudók pedig jókat nevettek rajta. Azt gondolom valami bohózat lehetett, amit előadtak.


Főtér este
Korábban egy másik, fél 10-re kiírt programra igyekeztünk a főtérre. Ez egy utcai felvonulás volt, ami a programfüzet szerint 2 utcányira a főtértől kezdődik. Fél 10 körül még semmi jele nem volt annak, hogy itt lesz valami, leszámítva, hogy az utca két oldalán kordonok álltak. Az autós forgalom zavartalan volt, csak a járdát választotta el az akadály az úttól. 10 óra körül a szervezők elkezdték kirakni a székeket a nézők számára. Aztán vártunk. És vártunk és vártunk. Végül dél körül elindultunk hazafelé. Nagyon meleg volt, a gyerekek nem akartak tovább várni. Amikor hazaértünk, akkor kisebb hangzavart lehetett hallani a város irányából, gondolom addigra ért oda a menet. Lehet, hogy a bikák nem akartak a megfelelő irányba menni? Ugyanis ez egy bikás felvonulás lett volna. Azaz volt is azok számára, akik képesek voltak kivárni, hogy odaérjen a menet.

Karácsonyi zenés gyerekműsor este 8-kor

Tegnap egy karácsonyi koncerten voltunk este 8-kor. Innen csak 15 percet késtünk, de nem maradtunk le semmiről. Karácsonyi illúzió volt a címe, nem találtam a neten részletesebb infót róla, se azt hogy mi lesz, se azt, hogy kinek ajánlják. Így elindultunk az eseményre. Délelőtt láttuk, hogy díszleteket raknak a színpadra tehát valamilyen színházi előadásra számítottam. Az csak nem lehet rossz, ha van mozgás is, nem csak beszéd. Szerencsére, vagy épp nem meglepő módon nem késtünk le semmiről, pár perccel érkezésünk után kezdődött a műsor. Ez az előadás gyerekeknek szólt. Karácsonyi dalokat énekeltek a színpadon zenei kísérettel. Kicsit csalódott voltam, mert nem gyerekműsorra számítottam. Minden esetre a Mikulás jelmezes szereplőt őszintén sajnáltam, pedig este már csak 20 fok körül volt a hőmérséklet.  Eszembe nem jutott, hogy este 8-kor gyerekműsor lesz a program. Nem tudom, hogy otthon van-e ilyen későn kezdődő gyerekprogram, én még sosem találkoztam 6 után kezdődővel. Kivéve a múzeumok éjszakáját.
Még egy koncert lesz karácsony előtt, tervek szerint megnézünk. Meglátjuk mi lesz belőle.  

A karácsonyi készülődéshez itt is minden megvan.
Van karácsonyi zene a boltokban és az utcán, feldíszített karácsonyfa a főtéren, télapósapkában dolgozó eladók a boltokban, (mű)hóemberek a teraszokon, a feldíszített karácsonyfák mellett. (Sokszor az autó társaságában, ahogy itt írtam.)
Vannak kivilágított utcák, feldíszített fenyőfák, karácsonyi dalok, karácsonyi vásár, ahol még kötött sapkát is lehet kapni. Sokat gondolkoztam rajta, hogy vajon kinek is szánják ezeket a sapkákat egy olyan vidéken, ahol a 15 fokos minimálhőmérséklet is ritkán fordul csak elő. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg az amerikai turistáknak szánják, hogy hadd vigyék haza a gyerekeknek, unokáknak, mint szuvenírt.

Karácsonyi vásár egyik standja


Tehát minden van, de valami nekem mégis hiányzik. Nincs semmi olyan érzésem, hogy jön a karácsony, és még adventi naptárt sem készítettünk a gyerekeknek, annyira nem érzem, hogy itt lenne valami. Hosszas töprengés után arra jutottam, hogy talán sikerült behatárolnom, hogy mi is hiányzik. A hideg. Mert az itt nincs. Otthon pedig van. Lehet, hogy nem esik a hó és nem havas a táj, lehet hogy inkább nyálkás, ködös az idő, de egy biztos, hogy a karácsonyi hangulathoz hozzátartozik, hogy hideg van. Ha nem is farkasordító, de biztosan 20 fok alatt. Na jó, 10 alatt. Hát itt nem. Ami előny, hogy nem kell fűteni, és a viharos, jeges szél sem fog belém marni, amikor hódarás időben kimerészkedek a farkasordító hidegbe.
Igaz a varászlatosan szállingózó hópihék között sem fogok hóembert építeni.


Karácsonyfa a főtéren
A fenti fotó az itteni karácsonyi hangulatot mutatja.

Kellemes ünnepeket kívánok Nektek! Legyen fehér karácsonyotok mindennel, ami szükséges hozzá!


x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Ha érdekel a folytatás, kérhetsz értesítést az új bejegyzésekről e-mailben. Ehhez iratkozz fel e-mail értesítésre. Kattints a lap tetején lévő feliratkozás gombra, írd be az e-mail címed és az ellenőrzőkódot. Ezután nézd meg a postafiókodat, majd kattints a levélben levő linkre és kész. (Nekem mindez angolul jelenik meg, ezért írtam az útmutatót.)

Megjegyzések