Costa Rica - első benyomások

Tegnap megérkeztünk Costa Ricába. Úgy terveztem, hogy folyamatosan fogom írni a történéseket, élményeket, de lemaradtam az írással. Van ami elkészült, van ami nem. Meglehetősen fáradt vagyok én is és a család többi tagja is. (Nem panaszként mondom, tényként inkább.) Nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy ha az embernek nincs végtelen ideje és pénze, akkor hol és mit nézzen meg. Mennyi legyen belőle a hagyományos városnézés, mennyi a hagyományos nyaralós pihenés és főleg, hogy legyen-e benne olyan, hogy a nap egy részét a szálláson töltve szokványos pihenős időszakot iktassunk be, amit gyakorlatilag bárhol meg lehet tenni. Gondolok itt olvasásra, pihenésre, beszélgetésre vagy csak egyszerűen csinálni a szendvicsen túlmutató ételt. Tehát korábbi élmények később. A fele már leírva, a másik fele még nem. Ugyanis többnyire nem az egy helyben ülős megoldást választottuk, választjuk hanem az aktívabbat. Az pedig fárasztó.


Aktualitás: Costa Rica

Úton Costa Rica felé
San José reptéren landoltunk. Sima út volt, aminek nagyon örültem, mert a pilóta az elején azt mondta, hogy rossz idő várható, számítsunk turbulenciákra -ez dobálja vagy csak rázza a gépet a magasban- és tartsuk szemmel a biztonsági övet jelző gombot, mert várhatóan gyakran kell majd bekapcsolni magunkat. Szerencsére elég sima út volt és a leszállás is dobálásmentesre sikerült. Kiérve a reptérről most nem vágott minket fejbe a meleg és a pára, mint Orlandóban, amikor odaértünk. Igaz, nem is volt olyan hidegre "fagyasztva", mint az orlandói reptér.

A reptéren szinte menetrendszerűen ütköztünk bele a spontán vagy éppen nem lezárt dolgok okozta nehézségekbe. Előző este még nem sikerült megállapodni az airbnb-s hölggyel, hogy mi legyen a szállást illetően. Ugyanis a lefoglalt, kifizetett szállás árát megemelte a háromszorosára. Az airbnb kapcsolattartónk pedig épp nem volt elérhető. És különben is kinek van kedve olyan ember lakásán megszállni, aki nem fogad szívesen (a kifizetett összegért)? Mivel ő rontotta el a szállás feltételeit, szerintem ezt el kellett volna fogadnia tanulópénznek és javítani a hibát. De nem tette. Mindamellett a mai napig ugyanolyan feltételek mellett lehet foglalni nála, tehát nem is javította ki a hibát, így ha ma foglalnék nála, akkor valószínűleg ugyanaz lenne a helyzet. Előtte kerestünk egy jónak tűnő szállodát, így arra vettük az irányt.

Az internet megtalálása volt a legnehezebb a reptéren. A wifi csak a számítógépen ment, az ubert pedig telefonon lehetett rendelni. Ami vagy nem működött rendesen vagy az Ubert tiltották azon is. A weboldalt ugyanis valóban letiltották a reptéren. Végül sikerült megoldani és meg is találtuk a kocsit.

A sofőr jó fej volt. Végig beszélt nekünk. Spanyolul. Meg vagy 3 mondatot angol spanyol keveréken. Igaz, mi nem tudunk spanyolul, de ez szemmel láthatóan nem zavarta. Mi beszéltünk hozzá angolul, amit többé-kevésbé megértett, és jött is a válasz a kérdésre, spangolul. :) Ha valaki  nem látta a filmet, érdemes megnézni.

Eljutottunk a szállodába végül. Alajuelában volt a szálloda, San Josétól 20 km-re. Az úton átjöttünk egy belvárosiasnak tűnő részen. Sajnos fotót nem készítettem róla, de olyannak tűnt Costa Rica ezen része, mint Magyarország a plázák korszaka előtt néhány évvel. Talán még gyerekkori emlékeim hasonlítanak erre. Olyan 80-as évekbeli boltok, kicsit zsúfolt, kicsit lepukkant. Fotó nincs róla egyelőre, de remélem sikerül néhányat csinálni. Nem nagyon vágyok arra a részre az alapján, amit a kocsiból láttam, de ha már itt jár az ember, akkor meg kell nézni ezt is :)

A szálloda


A szálloda igazán szép környezetben van, ha az ember nem néz ki a kerítésen túlra.
Pálmafa, számomra ismeretlen növények, virágok, vibráló színek. A nap itt este 6-kor lemegy és reggel 6 körül kel. Este 6-kor már sötét van, és reggel 6 előtt már fent van a nap. Ez az év minden napján így van, hiszen elég közel vagyunk az Egyenlítőhöz. Gyakorlatilag egész évben napéjegyenlőség körül mozog a napok hossza.

Tanulás

És tanulás!!! Gyerekekkel megbeszéltük, hogy a Föld minden pontján átlagosan 12 óráig van világos, és 12 óráig van sötét. Az Egyenlítőtől való távolság határozza meg, hogy milyen eltérések vannak a nappal és az éjszaka hossza között. Megnéztük a neten is az ingadozást ábrázoló diagrammokat különböző helyekre vonatkozóan. Sajnos most nem találom a weboldalt, de biztosan találtok ilyet. Az is egy jó dolog, ha a gyerekek megtanulják, hogyan lehet megtalálni valamit az interneten, ami érdekli őket. És kikerülni azt, ami nem fontos vagy nem nekik való.

Helyi élmények



Délután egy igazi, kiadós trópusi esőben lehetett részünk. Ami itt mindennapi, nekünk az első volt. Ömlött az eső, kopogott a tetőn, kicsit lehűlt a levegő közben. Igazából semmi újdonság nem volt benne, otthon is szokott ilyen erős eső lenni. a különbség annyi, hogy itt mindennapos dolog, míg Magyarországon inkább ritkaságszámba megy. A filmen sajnos nem látszik az elő, de hallani a hangját.




Szerencsére megjártuk a boltot, mielőtt elkezdett esni. Amíg a boltban voltunk, volt egy kis esőcske. Miközben jöttünk vissza alig esett, és csak utána zendített rá, ahogy a videóban van.

A bolt is érdekes élmény volt. Szerencsére lehetett fizetni amerikai dollárral, mert Colonunk még nincsen. Szóval a bolt. Úgy nézett ki, mint ahogy 1980-ban néztek ki nálunk a boltok. Ez nem egy nagy bevásárlóközpont vagy valami hasonló volt, hanem csak egy egyszerű kisebb szupermarket, mint egy helyi vegyesbolt. A kinézet azonban nem érdekes, mert azért olyan stílusú boltok ma is vannak Magyarországon, szóval semmi meglepő. Inkább az volt érdekes, hogy volt olyan termék, amin volt ár. És ezt szó szerint kell érteni. Vettük 9-féle dolgot, és csak 5 olyan volt köztük, amin volt árcédula. Természetesen a polcokon sem volt kiírva, hogy mi mennyibe kerül. Tehát vettünk tejet, ki tudja mennyiért, ugyanez igaz az egyik sütire is, a kenyérre és volt még valami, amit vettünk, de nem jut eszembe. Szóval az összeg felét elköltöttük arra, amiről tudjuk, hogy mennyibe került, a másik felét pedig ki tudja mi alapján költöttük. Blokkot sem kaptunk, pedig elvileg készült. Érdekes lett volna tudni, mi mennyibe került.

Még a bolt elé érve láttuk, hogy megy egy autó megpakolva banánnal. Egyszer csak befordult a bolthoz vezető egy utcácskába, megállt, elkezdte kipakolni a banánt a kocsi motorháztetőjére. Ott lehetett venni banánt tőle. Egy dollárért választhattunk 4-féle banán közül. Kisebb, nagyobb, főzőbanán, meg még valamilyen. Megvettük a legkisebbet, mert azt olvastuk korábban, hogy az a a legjobb. Tényleg finom volt és a kb. 3 kg banánt meg is ettük elég hamar. Mivel kicsi volt a banán, ezért arányait tekintve elég sok volt a héja, de azt hiszem így is megérte.

Esti séta

Este tettünk egy rövid sétát még világosban a környéken. Elég nagy a kontraszt a szálloda és szemben lévő házak között.


És ez volt az egyik legijesztőbb látvány



És ha nem látszana elég jól, mi van a képen, íme egy közelebbi


Bizony, bizony, pók. Mégpedig rengeteg, de rengeteg pók. Egy faj volt, több négyzetméteres pókhálók a fák között, ahol társbérletben élnek a pókok, 10-en 20-an egy hálóközösségben. És nem kicsik. Egy cseppet sem kicsik. A legkisebb talán 3 cm körül lehetett, a nagyobbak bőven elérték a 6-8 cm-t. Nem a potroha volt akkora, hanem lábakkal együtt, de azért jelentős méretűek voltak a lábak nélkül is. Ott voltak fák között, villanyvezetékek között, úgy tűnt, mindenhol.
Siettünk vissza, nehogy besötétedjen, mire visszaérünk. Jobb, ha tudjuk, hogy hol kell lehajolni, mielőtt beleakadnánk a hálóba.

Láttunk gyerekeket focizni az utcán. Igaz van vagy 35 fokos dőlésszöge a utcának, de ez nem zavarta őket. Úgy tűnt úgy kompenzálták a dolgot, hogy 1 játékos volt a domb magasabb részén és 3 a lentebbi részén. Így jelentősen megnövelték annak az esélyét, hogy ne kelljen a labda után rohangálni egészen az utca aljáig. 

A szállodai szobánk egyébként érdekes állapotban fogadott. Szép tiszta, amit aznap délelőtt takaríthattak. Belépve olyan volt, mint amikor az uszoda öltözőjébe lép az ember. Párás levegő, nedves padló. Biztos most mosták fel és még nem száradt meg - gondoltuk. De amikor a wcpapír is nedves, akkor ez az álláspont egy pillanat alatt megváltozik. A légkondícionáló egy ventilátor volt. (Néhány hét amerikai tartózkodás után ez nagyon feltűnő :) Ott mindent légkondicionálnak, nem is csekély mértékben.)  Az ablak egy szúnyogháló, függönnyel. Ma reggelre azért már megszáradt a padló.

Néhány kép a környékről szavak helyett


Esőben a csatorna oldalán lefolyó víz "megtörik" egy indán. És kész is a szökőkút.



Megint a pókok... Állítólag ránk nem veszélyesek.


A reggeli egy része



Eső után a helység padlója, ahol a mosott ágyneműket szárítják. Egy kis eső beesett.



Séta a közeli környéken


Kerti növényzet


 Egy pillangó az itt honos 1000 faj közül


Egy kis kerti virág





Ha érdekel a folytatás, kérhetsz értesítést az új bejegyzésekről e-mailben. Ehhez iratkozz fel e-mail értesítésre. Kattints a lap tetején lévő feliratkozás gombra, írd be az e-mail címed és az ellenőrzőkódot. Ezután nézd meg a postafiókodat, majd kattints a levélben levő linkre és kész. (Nekem mindez angolul jelenik meg, ezért írtam az útmutatót.)


Megjegyzések