Egy teknős élete és egy churchill

Mindig is nagyon tetszettek a tengerparton készült hatalmas homokvárak és homokszobrok. Van aki egy egész birodalmat képes felépíteni a parton, van aki kisebb, azonban részletgazdag várat teremt és van, aki szinte szobrászi részletességgel felépített homokszobrot alkot. Egyszer megpróbáltunk mi is egyet építeni egy szobrot, de még az alapokig sem jutottunk el. Hétvégén azonban vendégeink voltak és velük együtt alkottunk egy teknőst. Ha tudod, hogy hogy kell csinálni, nem is tűnik olyan bonyolultnak.

Ha valakinek kedve támad tengerparton, Tisza-parton, esetleg egy homokos tó partján vagy egyszerűen egy homokozóban óriásszobrot építeni, annak álljon itt hozzá egy rövid útmutató.
És hogy jön a képbe churchill? Erről a végén.

Építünk vagy sem? 

Vendégeink voltak a hétvégén, és megbeszéltük velük, hogy vasárnap homokszobrot készítünk. Nekik nem ez lesz az első, nekünk viszont még nem sikerült összehozni eddig a dolgot. Homok volt, de szobor nem lett belőle.
Megbeszéltük, hogy ha másnap nem esik az eső, akkor elmegyünk a tengerpartra és építünk egy szobrot. Egész éjjel zuhogott. Szerencsére reggelre elállt, így indulhattunk. Mire elértünk a partra megint rákezdett, mégpedig egyre erősödően. Kicsit meginogtam a szoborkészítést illetően, de úgy tűnt ez nem lesz gond. Nekifogtunk, és a felerősödő eső hamarosan elállt, így nem áztunk bőrig munka közben.
Ami miatt jó volt ez az eső, hogy felhős volt az ég, így nem tűzött a nap és nem volt hőség. Illetve a homok kellően vizes volt, így alig kellett 1-2 vödör vizet hozni pluszban ahhoz, hogy formálható alapanyagunk legyen az építkezéshez.

Homokteknős lépésről lépésre

Még mielőtt belevágtunk volna a nagy szoborba, Dávid rögtönzött egy kisebbet, egy apró krokodilt.

Homokkrokodil

Ha tudod, hogy kell homokszobrot készíteni, ezt a részt ugord át!

Első lépésként döntsd el mit akarsz rajzolni. Ha ez megvan és elég jól tudsz rajzolni, vagy elég jó a fantáziád, akkor rajzold meg a szobrod alapjának a körvonalát. Ha esetleg fentiek közül valamelyik hiányzik, akkor a google a barátod. Hívd segítségül és rajzold meg vele, na jó inkább általa a körvonalat.

A teknős alapvonala

Ha kész, akkor néz meg, hogy tényleg ilyet gondoltál-e, és ha nem sikerült, rajzold át.

Kész a körvonal

Ha megvagy a körvonallal, kezdődhet az ásás. Ásd körbe a vonalak mentén, a vonaltól kifele a  szobrodat úgy, hogy közben a kiásott homokot halmozd a szobrod közepébe!
Ha ez kevés, mint pl egy teknős esetében, akkor áss még, és hozz homokot a környékről.

Feltöltés

Ha felhalmoztad a szükséges homokot, kezdd el formázni a szobrot. Tömörítsd a homokot és áss még többet, hogy ismét elég magas legyen a szobrod. Ismét tömöríts, formázz!

Kész a teknősforma
Ha ez is készen van, és elégedett vagy a szobrod formájával, akkor kezdheted a részletek kidolgozását. A mi teknősünknek első nekifutásra nagyon nagy feje lett, így le kellett kicsinyíteni.

Emiatt legalább 3x omlott le szegénynek az orra, míg végül egy kicsit torz maradt. A szeme nagyon jó lett végül a páncélja is megkapta a cserépmintát.

A kész teknős

Szerintem elég jól sikerült. Nagyon büszke vagyok rá.

Teknős a másik oldalról
Végül nem marad más hátra minthogy élvezd a szobrodat - attól függően, hogy hová építetted, sokáig úgysem tudod élvezni.  Örülj annak, hogy mások is megállnak a szobor mellett, fotózzák vagy vele együtt fotózkodnak.

A szobor egy óra alatt készült el, heten dolgoztunk rajta. Vittünk hozzá nagy lapátot, vödröt a homokhordáshoz, kis ásót kerestünk botokat a részletek megrajzolásához, és használtunk papucsot is a formázáshoz.

Dávid megetette a kis teknőst, rakott egy halat a szájába.

Teknős hallal a szájában
 A mi teknősünk közel készült a tengerhez, így hamar vízre szállt.

Vízreszállás

A fogyó teknős

 A teljes folyamatot nem néztünk meg, hanem elmentünk egy churchillért.

Curchill

A nagy munka után megkóstoltuk a Costa Ricai churchillt. Ez egy népszerű helyi mi is? Hívjuk talán üdítőnek.
A legegyszerűbb formája az, hogy összetört jeget leöntenek szörppel, majd egy szívószállal fogyaszthatod a nedűt. Olyasmi, mint otthon a jégkása, csak itt darabosabb a jég. De ez csak a kezdeti állapot, a végén úgyis szörp lesz belőle.
Ezt többek között utcai árusok árulják. Vagy egy kis jeges kocsijuk, olyasmi, mint a mozgó fagyis kocsik. Ebben van egy kis szekrényke, benne egy jégtömb. A jégtömböt egy nagy, félhenger kinézetű lapáttal törik. Pontosabban vízszintesen vésik bele a lapátot a jégtömbbe, miközben a jég aprítódik és a lapátra kerül. Onnan pedig a pohárba, amire jön a szörp. Ami iszonyúan édes. Igen népszerű itt a Kola nevű szörp. Piros és számomra ihatatlan. Volt egy üveggel a hűtőnkben ebből a piros szirupból,  egyszer úgy döntöttünk, hogy megkóstoljuk. A lehető legritkább esetben dobok ki ehető-iható dolgot, de ez közéjük tartozott. Vagyis nem pontosan, mert ez szerintem ihatatlan volt. A tömény édesen kívül semmi mást nem éreztem belőle. Itt azonban meglehetősen népszerű a kola szörp, minden boltban lehet kapni.

A churchill a fent leírt egyszerű változattól a "legbonyolultabb" fajtáig variálható, olyanig amiben minden van.

https://es.wikipedia.org/wiki/Churchill_(postre)
Churchill (Wikipedia)

Mi minden? Jég, fagyi, gyümölcs, szirup - a fent említett szörp - tejpor, (szerintem) egy tejszínhabszerű dolog, plusz roletti, mindez egy nagy pohárban. Mellé adnak sűrített tejet -legalábbis ahhoz hasonló, édesített, sűrű tejet, ami a sűrített tejnél folyékonyabb állagú-, hogy ha nem elég édes, rá tudd önteni.

Az ismerősünk azt mondta, hogy a churchill simán megöl egy cukorbeteget. És teljesen biztos, hogy ebben igaza van. Szerintem még egy nem cukorbeteget is meg tud ölni, amennyire tömény édes a koktél.

A churchillt egyébként te magad állítod össze. A jég az alapja, ezen felül mindenről te döntesz. Milyen szirupot kérsz bele, milyen gyümölcsöket, kérsz-e bele tejport, tejet, ráöntöd-e a sűrített tejet vagy sem.

Itt el tudjátok olvasni a churchill történetét (angolul). Még rövidebben, mint a linken a történet annyi, hogy mintegy 60 évvel ezelőtt egy férfi naponta elment egy étterembe és a fenti összeállításban kért egy frissítőt. Az éttermes hamar megtanulta a sorrendet és fixen adta a férfinek, amit kért. Mivel hasonlított Churchillre, ezért az emberek elkezdték a frissítőt churchillnek nevezni. Később mindez Puntarenasból kisebb nagyobb változtatásokkal elterjedt egész Costa Ricában.

Számok magyarul

Előző este megtanítottuk vendégeinket - 9 éves kisfiú és a szülei - rikizni. Onnan indultunk, hogy nem ismerték a francia kártya lapjait sem. Hihetetlenül gyorsan megtanulták a lapokat, a szabályokat és nagyon jót játszottunk.
A szoborépítés után még volt időnk befejezni az előző nap félbehagyott rikipartit. (A játékban előre meg kell mondani, hogy hány leosztást fogsz vinni a körben.) Ezúttal azonban nem spanyolul játszottunk, hanem mindenki magyarul tette meg a "fogadását". Egy kis nemzetközi nyelvtanulás.
Mi most a pontozást másképp csináltuk, mint a linken lévő szabályban van de azt hiszem érdemes lenne az eredeti szabály szerint is kipróbálni.


x x x x x x x x x x x x x x x x x x


Ha érdekel a folytatás, kérhetsz értesítést az új bejegyzésekről e-mailben. Ehhez iratkozz fel e-mail értesítésre. Kattints a lap tetején lévő feliratkozás gombra, írd be az e-mail címed és az ellenőrzőkódot. Ezután nézd meg a postafiókodat, majd kattints a levélben levő linkre és kész. (Nekem mindez angolul jelenik meg, ezért írtam az útmutatót.)

Megjegyzések