Találkozások az állatokkal

Ez a bejegyzés folyamatosan készült, már az első itt töltött napunk után be akartam tenni, de elakadtam vele.  Most kicsit kibővítve jöjjön. Találkozások az állatokkal. Barátságos iguána a teraszon, skorpió, pók a házban, madarak, békák többnyire a kertben.
A képen Dávid épp egy leguánra vadászik.

 

 

Iguána

Első nap reggelén a teraszról, ami egyébként konyhaként is funkcionál (itt írtam arról, hogy hol lakunk), egy kis leguánt láttunk. Legalábbis azt hiszem. Gyík, leguán, iguána, gekkó. Még utána kell nézni, mi a különbség. Van méretbeli, lábformabeli és lábujjak közötti, valamint színbeli különbség. Ezek a szemmel is könnyen látható jelek.

Iguána a terasz mellett

Szóval az iguána azóta is feljár a teraszra. Ennek minden nap van nyoma, ugyanis a facsirke wc-nek használja a teraszunkat. Facsirke? Igen, itt facsirkének is nevezik. Azt mondják olyan íze van, mint a csirkének, és simán felmászik a fára, még a legnagyobb képviselője a fajnak is. Még az is lehet, hogy ott él. Van egy leguán a kertünkben, aminek úgy tűnik, hogy az egyik fa ágán van a lakhelye.

Első alkalommal majd' frászt kaptam a kis barátunktól főzés közben. Leesett egy darab zöldbab a földre, ő pedig úgy gondolta, hogy azt neki készítettem ki. Feljött, bekapta. Egyik pillanatról a másikra mellettem termett, ezzel jól megijesztve engem. Aztán úgy tett, mint aki várja a folytatást, de nem kapott többet.

Egy másik leguán, ezúttal nem a teraszon. A mellette levő kő legalább 20 cm magas.

Kukucskáló leguán


A teraszkonyhában egyébként pont emiatt nagyon nagy rendet kell tartani. Ha valami kint marad, legyen az egy csepp lé valamelyik gyümölcsből, akkor a darazsak, hangyák, gekkók, madarak azonnal jönnek a maradékra. Ha az nincs, akkor az éppen előkészített ételekre jönnek. Itt tehát mindent azonnal el kell rakni és el kell mosogatni.

Az ananászt egy ideig a teraszon tároltuk az asztalon. Egészen addig, míg egy nagyobb méretű vendégünk az egyik éjjel úgy nem döntött, hogy ő most ananászt akar enni. Azóta vagy hűtőben, vagy felakasztva óvjuk a gyümölcsöt a hívatlan vendégek elől. Éjjel csak azt hallottuk, hogy valami leesett a teraszon, de nem láttuk semminek a nyomát a sötétben. Reggel kiderült, mi volt a zaj forrása.

Egy megcsócsált ananász

  Skorpió


Rögtön az első este Dávid ijedten kirontott a fürdőszobából miután bement, ugyanis egy skorpió a fürdőszobát szemelte ki magának búvóhelyül. Első ijedtségünkben rázártuk az ajtót az állatra, majd megkérdeztük a ház tulajdonosát, hogy mi a tennivaló. Ő azt mondta, hogy tapossuk el. Állatot, ha nem muszáj, nem szoktunk ölni, így a skorpiónak sem lettünk a hóhérai.

Elfogott skorpió


Kapott egy dobozt, ahol  másnap reggelig megbújhatott, amikor is elvittük őt egy üres telekre és kiengedtük. Reméljük,  hogy nem mászik be senkihez legközelebb.
Nem is tudom ki volt jobban megijedve aznap, a skorpió vagy mi.
A tulaj szerint előfordul időnként, hogy bejönnek a házba. Szerinte ezek nem mérgező fajták, csak fáj a csípésük, ha megszúrnak. Mindenesetre én nem szimpatizáltam a társbérlővel, inkább ijesztőnek találtam, semmint egy kedves betévedt jószágnak. Annak ellenére,  hogy ő jobban meg volt ijedve, mint mi, nem szeretnék vele újra találkozni.

A skorpió élmény hatására született egy legó skorpió, ami szerintem egy nagyszerű alkotás lett. (Nem utolsó sorban jó feldolgozása az élménynek.)

LEGO skorpió

Update: találtunk nemrégen még egy skorpiót. Bebújt az ajtó és a fal közé. Sajnos neki ez volt élete utolsó búvóhelye. Mivel nem tudtuk kiszedni onnan, így elpusztítottuk.

Utánaolvastunk időközben a helyi skorpiópopulációnak is. Úgy tűnik nem ritkaság, ha valaki találkozik velük. Azt írják, hogy az itt élő 16 fajta nem mérgező, legalábbis nem halálos, "csak" fájdalmas a csípésre. Az azonban nem teljesen világos a leírásokból, hogy mi a helyzet a  gyerekekkel. Mármint ha őket csípi meg a skorpió. Rájuk nézve ugyanis azt írják veszélyesebb. Egy felnőttet nem képesek legyűrni, de egy gyerekkel, főleg nagyon apróval a leírások szerint képesek végezni.
Szerintem bármelyik házba könnyűszerrel bejutnak, - még azokba is, amelyek elég jól meg vannak építve- ugyanis egy hitelkártya vastagságú résen is képesek bejönni az internetes információk szerint.

Update 2. Időközben több skorpióval is találkoztunk a házban. A legijesztőbb az volt, amikor egy skorpióanyuka és a hátán vagy 30 kicsinye került elő a kanapéból. Dávid ráfeküdt az egyik, kb 1 cm-es kicsire, ami megszúrta őt, így kezdtük el keresni a nagyot is. Kivittük őket is egy nekik alkalmasabb helyre.

Skorpiócsalád

Pók

Kevéssé kedvelem a pókokat. Az első adagokkal Alajuélában találkoztunk, amikor megérkeztünk. Tele volt velük az utca, Hatalmas hálókat szőttek keresztül az utcán, emberfej magasságban. De legalább kint, és nappal észre lehetett őket venni. Szerencsére itt nem találkoztunk ilyen jellegű hálókkal. Viszont egyik nap elsétált a kanapé mellett egy méretesebb pók, ami azért komolyan megijesztett. Gondolom a méretén túl az is közrejátszott benne, hogy nem ismerem ezt a fajta állatot.
A képen a mérete jól látható, az asztal lába kb 6cm vastag. A pók dagi, szőrös és az én tűréshatáromhoz mérten hatalmas. A képet megmutattuk a bérbeadónak, szerinte ez egy picacaballo, ami egy lovat is képes leteríteni. Mellesleg ennek a fajnak is van egy csomó fajtája, van belőlük veszélyes és veszélytelen is. Majd amikor jöttek a bérbeadó szülei ide és nekik mutattuk a képet, akkor ők azt mondták, hogy emiatt a pók miatt nem kell aggódni. Bár ők is meglepődtek, hogy bent volt a házban.

Egy méretes pók

Béka

Mostanában elég gyakran találkozunk békákkal a ház körül. Ebben semmi különös nincs, jön az esős évszak, egyre jobban tetszik nekik a környezet. A méretük azonban nem mindig hétköznapi. Az egyik este egy béka szabályosan bekopogott, vagy inkább bekapirgált az ajtónkon. Azt hittem valaki be akar jönni. A képen egy autógumi van, a méretek miatt mondom.

Kb. 13 cm-es béka

 Madarak

A kertben sokfajta madár van, ezeket azonban nem könnyű lencsevégre kapni. Ehhez sokkal több türelem kellene, mint ami nekem van, és egy teljesen más fényképezőgép. A telefon itt szóba sem jöhet, mint fotóeszköz, legalábbis az enyém nem. Az egyik ilyen kerti csapat egy zöld papagájcsapat, akik legalább 20-an vannak és időnként csapatban repülnek egyik helyről a másikra. Amikor pedig nem, akkor a kerti fán beszélgetnek. A videón lehet hallani a hangjukat. Ha valaki szerencsés, akkor lehet, hogy lát is egy-egy példányt a fán. Én nem láttam rajta egyet sem, abban sem vagyok biztos, hogy sikerült a fán kívül bármilyen állatot is rögzíteni a képen. Viszont a hangjuk ott van. 


Lepke

Reggel, amikor kiléptem a teraszra, akkor majdnem ráléptem egy kisebb játékrepülőre. Ami azért volt fura, mert nem emlékeztem rá, hogy a fiúknak lenne ilyen repülőjük. Esetleg kapták valahol? Vagy találták? Nem foglalkoztam vele, majd ha felkelnek, akkor megbeszéljük.

Játékrepülő?

 Kicsit később ráeszméltem, hogy ez nem repülő, hanem egy zöld lepke, akit egy cseppet sem zavart a mozgás. Az sem, hogy átlépkedtünk felette, de még az sem, hogy a lábtörlővel együtt mozgattuk. Egy idő után hajlandó volt megválni a pihenőhelyétől, de igencsak noszogatni kellett hozzá.

Lepke, aki mozdulni sem akar

Bogárka

Egy buszmegállóban találkoztunk ezzel a szintén nem elhanyagolható méretű bogárral, amit inkább áthelyeztünk egy fa közelébe, hogy legyen esélye a nagyforgalmú buszmegállót túlélni.

Bogárka

Motmot és papagáj

Sikerült lefotózni két nagyon szép madarat. Az egyik a motmot, szép kék madár, a farktolla pedig felettébb érdekes. Egy vékony szár végén van egy szép toll.

 Motmot a lombban elrejtőzve
 A másik egy papagáj.

Papagáj

Majmok

Állítólag itt a ház körül is vannak majmok, de még nem láttunk egyet sem. Voltunk azonban egy olyan tengerparti részen, ahol szép számmal voltak majmok. Akik egyébként méretük ellenére nagyszerűen elrejtőztek a lombkoronában, így inkább csak mozgás közben lehetett őket látni.

Majom a fán

Majom



Megjegyzések