És mit esztek? - újratöltve 2

A gyümölcsök mellett zöldséget is eszünk bőven.
Olyat is, amit otthon eszünk és olyat is, amivel itt találkoztunk először.

A zöldségekre szinte ugyanaz igaz, mint ami a gyümölcsökre, ami itt megszokott, az otthon általában egzotikus és fordítva. Ezt az árak is tükrözik, így a fogyasztásunkban is látszik.

 

 Alapétel

A legalapvetőbb élelmiszer itt a bab és a rizs, és az ebből készült ételek. Rizset minden nap esznek az emberek, és babot is szinte minden nap. Mi is kipróbáltuk a pintót, nem lett mindennapi alapételünk. De finom és szívesen esszük.

Egy tipikus Costa Ricai vacsora

Mindkét alapanyagot, mármint a babot és a rizset is háztartási méretben lehet kapni akár 10-20 kilós kiszerelésben. És tényleg rengeteget vesznek belőle az emberek. Egyszer az egyik boltban akciós volt a rizs és volt olyan, aki 3-4 20 kilós rizses zsákkal ment haza.

Krumplihelyettesítők

A krumpli hihetetlen árban van, nagyon ritkán veszünk. Ami "krumplihelyettesítőként" használható, az viszont barátságos áron beszerezhető. Ilyen a yuca, a malanga (azt nagyon szeretem), a triquisque. Nagyon hasonlóak egymáshoz, azt hiszem a yuca a legalapvetőbb. Ezt Ádám következetesen Jutkának hívja.

Malanga

A yuca, alapvetőnek élelmiszernek tűnik, mint Magyarországon a krumpli. Használok yuca keményítőt, ami teljesen elérhető áron van, és nagyon finommá teszi az egyes ételeket.

Yuca


Főtt yuca köret talán sült káposzta van mellette

Yucából és malangából lehet köretet készíteni, vagy az egyik kedvencemet a kubai fánkot. Amit egyébként szerintem krumplival is meg lehet csinálni.

Kubai fánk

Amit szintén gyakran fogyasztunk az a főzőbanán. Szerintem keményítő van benne sok, attól különbözik a banántól. Az igazán nagyon érett darabok fogyszthatók nyersen is, de csekély élvezeti értékük van, a kevésbé érettet mindenképpen meg kell főzni.

Sült banán spenóttal és szósszal
Ez szintén egy krumplihelyettesítőként funkcionál nálam.
Csinálok belőle kis tallérokat vagy magában, egyszerűen megformázva és megsütve a főzött a banánt, vagy összegyúrom egy kis liszttel, étkezési keményítővel, sütőporral és kész vannak a kis falatkák. Ha sós, akkor kenyér helyett, ha édes, akkor mintegy fánkként fogyasztjuk.

Lisztes dolgok

Lisztek közül a búza és a kukoricaliszt számít mindennaposnak. Rengeteg étel készül kukoricalisztből elsősorban a tortilla, de sokféle sütibe is beleteszik. Lehet kapni egyéb liszteket is, de mint otthon is jellemző többnyire, hogy ezek ára nem ugyanabban a kategóriában van, mint a búzaliszté. Banánliszt, csicseriborsóliszt, rizsliszt - eléggé ritka. Meglepő módon a rizsliszt sem mindennapos, annak ellenére, hogy a rizs szó szerint midnennapos étel.

Costa Ricai ebéd - sakkrendezvényen kaptuk

Kenyeret egyáltalán nem ismerik. Bagettet lehet kapni, más kenyérféleséget, kiflit, zsemlét nem. Többször mondták már nekem, hogy nem jó, ha sok kenyeret eszünk. Itt kenyérnek tekintik a péksüteményt is, mint pl a briósszerű sütiket. Kenyér az összefoglaló neve gyakorlatilag minden lisztes dolognak.

Egyéb zöldségek 

Lehet kapni száraz lencsét, babot, borsót, quinoát, de nem láttam pl kölest, és ehhez hasonlókat. Van padlizsán, paradicsom, paprika, cukkini, uborka, mindenféle, amit egyébként is szoktunk enni. A spenótot itt olyan vastag száron árulják,a mit szerintem otthon senki nem venne meg. Petrezselyemből a fodros petrezselyem az elérhető, mint megtudtam, az általam megszokott petrezselymet, olasz petrezselyemnek hívják és  még nem láttam. Elterjedt fűszernövény a koriander, szinte mindent ízesítenek vele. Mi első alkalommal kicsit "túladagoltuk", azóta nem nagyon esszük.

Spenót vastag száron

Chayote

Még egy olyan zöldség jutott eszembe, ami gyakori vendég nálunk az a chayote. Magyarra főzőkörtének lehet fordítani, legalábbis az angol neve alapján.

A többarcú főzőkörte

Ez egy nagyobb, zöld zöldség, amit sokféle módon tudok használni. Nyersen, lereszelve, sózva, zöld mangóval finom saláta. De mindenféle vegyes salátába bele lehet tenni.
Ha felkockázom és megfőzöm más zöldségekkel együtt lepirítva, akkor olyan íze van, ,mint a karalábénak.
Ha pedig lereszelem, és megcsinálom, mint egy tökfőzeléket, akkor tökfőzelék íze van.
Nagyon olcsó és mindig lehet kapni.

"Tökfőzelék" főzőkörtéből

Főtt ételek - tortilla

Minden étel, ami aránylag lapos, azt tortillának hívnak. Így a tortillát, az omlettet, a krumplis omlettet, ami akár 2 cm vastag lehet, és a mi palacsintánkat is tortillának titulálják.
Ezeket megtöltjük mindenféle földi jóval és édesen vagy sósan esszük meg.

Tortilla

Empanada

A másik itteni gyakori étel az empanada. Ez tésztába bújtatott valamit jelent. Csinálnak egy tészta alapot, én ezt liszt mellett banánból vagy "krumplihelyettesítőből" is szoktam készíteni és beletöltenek valamit. Többnyire húsos valamit, de lehet húsmenteset is. Csináltam már zöldségeset, káposztásat, csokisat, lekvárosat, tejberizseset vagy spenótosat, mindegy, ami van itthon, azzal megtöltöm.

Empanada - azaz töltött étel

Receptújságból -kubai rizs

Vannak a házban főzőújságok, abból is készítek néha valamit. Ilyen pl. a kubai rizs. Rizs, tükörtojás és 2 szelet főzőbanán megsütve. Ami döbbenetes, hogy ezt beleteszik egy újságba. Emellett ebben az újságban benne van a vékonyra sütött omlett is, amit üresen feltekernek, csak a látvány kedvéért, illetve van benne krumplis tojás is receptje is. Ebben az a meglepő számomra, hogy ezt az újságot valaki megveszi. Olyan, mintha a mákos tésztáról és egyéb hasonló ételekről jelentetnék meg újságot Magyarországon.

Kubai rizs

Ezeket szoktuk enni a mindennapokban. Nagyi, ne izgulj! Nem éhezünk, van minden, ami tápláló és finom, megszokott vagy éppen "egzotikus". 

A gyümölcsökről itt írtam.

                                                    x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Ha érdekel a folytatás, kérhetsz értesítést az új bejegyzésekről e-mailben. Ehhez iratkozz fel e-mail értesítésre. Kattints a lap tetején lévő feliratkozás gombra, írd be az e-mail címed és az ellenőrzőkódot. Ezután nézd meg a postafiókodat, majd kattints a levélben levő linkre és kész. (Nekem mindez angolul jelenik meg, ezért írtam az útmutatót.)

Megjegyzések